Europski Obućarski sektor, kao i većina proizvodnih sektora, bio je pod utjecajem gospodarske i financijske krize u Europi. Europa ima vrlo dugu tradiciju u proizvodnji obuće, a sektor je vrlo osjetljiv na međunarodnom izazov koji globalizacije kao što su otvaranje tržišta s nižim plaćama i nižim troškovima proizvodnje, jer ne poštujući visoke standarde kvalitete na snazi u Europi.

Europska industrija obuće je vrlo cijenjena u cijelom svijetu kako pokazuju europske izvozne statistike trećim zemljama, koje ilustriraju što je povećanje od 46% u količini i 78% u vrijednosti od 2009. do 2014. Međutim, vodeći ugled može se održati samo ako dođe konkurentnost tvrtke ‘je, između ostalog, iz vrlo velikog kapaciteta za inovacije, koje se ne može odvijati bez odgovarajuće osposobljene radne snage u pozadini.

Slijedom toga, u današnje vrijeme izazovi EU tvrtki su računati s visokim brojem kvalificiranih inženjera, proizvoda i procesnih programera, na vrhu, te srednji menadžeri među svojim osobljem. Oni bi trebali imati pravo na miješanje vještina, profesionalno i transverzalno, kako bi pokazao svoje sposobnosti za primijenjena istraživanja, razvoj i tehnološki transfer.

Izrada znanja trokuta rada povezivanjem visokog obrazovanja, istraživanja i poslovanja za izvrsnost je jedan od ciljeva politike EU-a i nacionalnih političkih prioriteta u svim EU 28 zemalja. Partneri projekta Erasmus + Znanja4Obuća prepoznaju prednosti za rast tog sektora takvog partnerski pristup, te će razvijati inovativne alate za prijenos znanja u Europsku sektoru obuće pružanjem visoko obrazovane (HE) studente i stručnjake s vještinama za primijenjena istraživanja i inovacija.

Specifični ciljevi projekta su:

• razviti aktivnu suradnju između sveučilišta, poslovne zajednice i istraživačkih centara za procjenu potreba vještina za inovacije i tehnološki transfer;

• za projektiranje, testiranje i provodi zajedničku nastavni plan i program za virtualne prakse i pripadajuće e-learning sadržaja, koji sadrži neki kreativno razmišljanje i pristup rješavanju problema;

• posravljanje platforme znanja koji olakšava prijenos inovacija u proizvodnji obuće simulirajući faze u razvoju od istraživačkih projekata.
Ciljane skupine:

• studenti upisani u visokom obrazovanju

• profesionalci koji su uključeni u vrhu i srednjeg menadžmenta u obuću društava: menadžeri, dizajneri, inženjeri i tehničari